WTP ARCHIEF

Blog posts 2017

WTP herfstwandeling door het mooie Heuvelland

 • 31 okt
 • 2017
herfstwandeling in het Heuvelland
De deelnemers aan de herfstwandeling

Naar jaarlijkse traditie hebben we met Will To Please eind oktober onze herfstwandeling. Deze keer ging het door op zondag 29 oktober in het schilderachtige Heuvelland: we wandelden met een 40-tal personen en idem aantal honden op en rond de Kemmelberg. Wie het Heuvelland nog niet zo goed kende moet nu beamen dat dit, vooral in de herfst, één van onze mooiste streken is.

De eerste lus was zo'n 3,3 km over onverharde wegen. En dat we bekijks hadden van de andere wandelaars staat wel vast. Menig gezelschap hield even stil om de groep "voorbeeldige retrievers" te aanschouwen.

Daarna hadden we een stop met een drankje en een hapje en konden we wat bijpraten en uitrusten. Een deel van de wandelaars, vooral met jonge honden, koos dan de kortste weg naar het restaurant en de "die hards" breidden er nog een lus van een goeie 5 km aan vast.

Achteraf kwamen we allen gezellig samen in het restaurant De Hollemeersch waar we een lekkere maaltijd voorgeschoteld kregen. Na nog wat bijpraten kon iedereen tevreden naar huis en kunnen we al vooruitblikken op een volgende editie!

Niet te vergeten: een dikke merci aan de organisatie voor het vele werk achter de schermen om dit mogelijk te maken. Een korte fotografische sfeerimpressie van de wandeling vind je door op onderstaande knop te drukken.

Foto's Herfstwandeling

Myriam

Top

WTP Happening: alle prijzen zijn uitgedeeld

 • 31 aug
 • 2017
de Happening prijzenkast
De goedgevulde prijzenkast van de 29ste WTP Happening
De affiche van de WTP happening
De affiche van de WTP Happening 2017.

Op zaterdag 26 augustus ging, onder een mooie blauwe hemel, op de terreinen van Will to Please voor de 29ste keer de Happening door.

Een tachtigtal ingeschreven honden lieten zich van hun beste kant(en) zien onder de keurende blikken van Liz Keene en Philippe Lammens.

Deze keer konden we ook genieten van een bijzonder moment omdat de 6 retriever rassen aanwezig waren. De Golden en Labrador retrievers zijn natuurlijk de bekendste en onze club kent ook heel wat Flatcoated retrievers. Nova Scotia Duck Tolling retrievers zijn iets zeldzamer maar echt uitzonderlijk is de aanwezigheid van een Chesapeake Bay retriever en een Curly Coated retriever (dank u aan respectievelijk Didier Haelewyn en Eva Bongers). Meer achtergrondinformatie over de retriever rassen vind je op deze pagina van onze website.

Een Chesapeake Bay retriever
De Chesapeake Bay retriever.
Een Curly Coated retriever
De Curly Coated retriever.

Bart Augustijns heeft die dag opnieuw een hele reeks foto's genomen die je terug kan vinden door op onderstaande knop te drukken. Dank u Bart voor de geleverde inspanning en het mooie resultaat.

De uitslagen van de keuring vind je hier.

De 6 retriever rassen op een rij
De zes retriever rassen op een rij. Van links naar rechts: de Golden, de Labrador, de Flatcoated, de Toller, de Curly Coated en de Chesapeake Bay retriever.
Foto's Happening Uitslagen Happening

Marco

Top

Working Test seizoen afgesloten met de finale te Wingene

 • 8 juli
 • 2017
wt finale te Wingene
Wizard wacht vol ongeduld op het begin van de wedstrijd

De beste retrievers van het voorbije working test seizoen mochten op 1 juli deelnemen aan de finale, deze keer te Wingene en georganiseerd door Best of Friends. 70 honden hebben deelgenomen. Allemaal hadden ze immers minstens 1 podiumplaats behaald op één van de 12 in aanmerking komende working tests in het seizoen 2017.

Daarbij ook enkele WTP’ers:

 • In Open klasse John Debersaques die met Wizard in principe aan zijn laatste WT seizoen heeft deelgenomen. Hoewel we twijfelen of Wizard het daar überhaupt mee eens is.
 • In Novice hadden we Sabine Sintobin en Gun-Gun en Olivier Martens en Shift.
 • Bij de beginners nogmaals Sabine, met Noodles deze keer, Christine van de Vijver met Mara en Isabel Hoornaert met Niño.

De Belgen waren met 24 deelnemers (waarvan dus 6 van WTP) in de minderheid. De rest van het deelnemersveld bestond hoofdzakelijk uit Nederlanders en Duitsers. De vraag ‘hoe komt dat toch?’ werpt zich op maar is voer voor een ander artikel.

wt finale
John stuurt Wizard naar een blinde apport.

De dag begon met regen maar bij het starten van de wedstrijd stopte het en bleef het droog met in de late namiddag zelfs de zon. Wat een meevaller! Een ideale temperatuur voor de honden en droge voeten voor de voorjagers.

De WT finale is een afvallingskoers. In de vroege namiddag had iedereen 3 proeven gedaan en besliste de jury dat de beste 12 honden van elke klasse door mochten naar de 4de proef. Van de WTP'ers mochten enkel Sabine in Novice en Isabel bij de Beginners door. Voor de anderen zat er niets anders op dan te relaxen en te supporteren.

De vierde proef bij de beginners vroeg enige wendbaarheid van zowel hond als voorjager. Met twee op post werd er gewandeld en werd een marking gegooid. Niño haalde die zonder problemen op. Oef! Die is al binnen. We wandelen nog wat en nu valt er achter de lijn een schot en moeten voorjager en hond zich snel keren om de marking alsong te zien vallen. Wie te traag is, was gezien. Niet bij Isabel die Niño mooi kon opsturen om de marking probleemloos binnen te halen. Lonkt daar het doorgaan naar de 5de proef?

wt finale
Waar lag die dummy nu weer?

In de Novice klasse gingen Sabine en Gun-Gun, samen met de uiteindelijk latere winnaar van de finale, in een korte walk-up achter twee markings aan. Na een schot werd de eerste marking gegooid, kort gevolgd door een tweede schot en een marking die wat verder in dezelfde lijn werd gegooid. Voor de eerste hond was het een pure marking, voor de tweede hond ging er wat tijd over heen en kon je van een ‘memory’ spreken. Gun-Gun moest in de eerste ronde als tweede hond aan de slag en de ‘memory’ ophalen. Alleen bleek Sabine die zelf niet gezien te hebben en was ze in de veronderstelling dat het een ‘blind’ was. Oeps! Vooruit dan maar Gun-Gun en zoek het zelf maar uit. Na enige bijsturing lukte dat.

In de tweede ronde werd dezelfde oefening gedaan en mocht Gun-Gun als eerste hond de ‘echte’ marking ophalen. Dat ging merkelijk vlotter. Helaas was de prestatie op deze proef niet goed genoeg om door te stoten naar de vijfde en laatste proef. Sabine en Gun-Gun eindigden met een verdienstelijke score van 66 / 80.

wt finale
Isabel en Niño bij hun laatste proef.

Het is gelukt! Isabel en Niño mochten, samen met 6 andere deelnemers, wel door naar de laatste proef bij de Beginners. Spannend. De proef was er eentje op Novice niveau en duidelijk bestemd om het kaf van het koren te scheiden. Een ‘blind’ met schot in hoog gras waarbij de hond twee grachten door moest (de eerste gracht stond droog, in de tweede was water). Eens de tweede gracht uit moest de hond doorlopen door wat hogere begroeiing om de dummy te zoeken. Niño ging vlot de grachten over en na wat zoekwerk werd de dummy binnengehaald. Extase bij Isabel (“geen nul, ik heb geen nul!”) die nu wel kans maakte op een podiumplaats. Helaas, één schamel punt tekort. Ze werden vierde met een heel mooie score van 92/100. Proficiat en hopelijk in Novice even goede prestaties. We zien immers weinig Tollers op working tests en het is altijd een plezier om ze te zien werken.

Met de finale zit het WT seizoen erop. Alle deelnemers, behalve Open klasse, zijn nu verplicht om volgend seizoen naar een hogere klasse te verhuizen waar hen nieuwe uitdagingen wachten. Ondertussen zullen sommige van onze retrievers uiteraard niet stilzitten want het jachtseizoen komt eraan, waar ze als goed getrainde honden ongetwijfeld de jagers zullen imponeren.

Resultaten WT finale

Marco

Top

Alweer een geslaagde editie van onze Working Test te Anzegem

 • 21 juni
 • 2017
wt te anzegem
Reeds de 15de editie van onze working test te Hemsrode in Anzegem

Voor de 15de keer reeds organiseerde Will to Please haar working test op het prachtige domein Hemsrode te Anzegem. Dankzij de generositeit en gastvrijheid van de familie de Maere – d’Aertrycke mochten 105 retrievers en hun voorjagers, op een zonovergoten en warme dag, genieten van een perfect georganiseerd evenement. En daar mogen we best trots op zijn.

Onze club streeft er naar om een toegankelijke working test te organiseren waar elke goed getrainde retriever de proeven succesvol kan afwerken zodat zowel baasje als hond met een goed gevoel en hopelijk een beker naar huis kunnen. Dat dit gelukt is kunnen we zien aan de resultaten. Hoge scores en slechts 20% van de deelnemers met een non classé (d.w.z. minimaal één 0 hebben op een proef). Dat lijkt misschien hoog, maar we hebben al andere cijfers gezien. Er waren in elk geval toch veel blije gezichten op het eind van de dag.

wt anzegem
Goed luisteren en je concentreren om te weten waar de 'blind' ligt
is een basisvaardigheid die je als voorjager onder de knie moet hebben.

Dit betekende echter niet dat deze proeven niet uitdagend waren, wat we hier en daar van sommige meer ervaren wedstrijdspelers mochten horen. De organisatie koos ervoor om de proeven uit te zetten in ‘Engelse stijl’ met als uitgangspunt dat alle factoren aanwezig zijn om de hond succes te laten hebben (op voorwaarde dat hij natuurlijk goed getraind is).

Met die filosofie in gedachten heeft de club vijf Engelse keurmeesters (Glynis Hillier, Jim Gale, Mark Polley, Roger Wade en Ron Jeffery – thank you lady and gentlemen!) uitgenodigd die zich met veel enthousiasme en goede luim de hele dag, in soms lastige omstandigheden (de warmte, de zon), hebben ingezet om iedere deelnemer plezier te laten hebben in het uitvoeren van de proeven. Toegegeven, dat plezier was niet altijd zichtbaar bij de deelnemers wanneer de proef wat moeizamer verliep, maar de opluchting wanneer de dummy alsnog binnenkwam of een glimlachende gelatenheid in de enkele keren dat dit niet het geval was, was dat wel.

wt anzegem
Geloof ons, dit is echt hard werken.

Het past ook om de vele helpers te danken zonder wie dit event niet kan zijn wat het is geweest. Ondergetekende heeft voor de eerste keer meegeholpen als werper en het moet gezegd, het is arbeid. Vaak zonder echte pauze, van 9:00 tot 17:00 de ene na de andere deelnemer dezelfde wedstrijdomstandigheden bieden vraagt veel energie. Ik heb die nacht dan ook bijzonder goed geslapen. Mijn respect is nog vergroot voor al zij die op alle working tests meehelpen in welke hoedanigheid ook. Chapeau!

wt anzegem
Geert en Christine op post.

Dit jaar heeft WTP voor een andere werkwijze gekozen voor het verloop van de proeven. Waar het in België de gewoonte is om alle groepen, Beginners, Novice en Open, op hetzelfde moment te laten aantreden, zijn deze keer de groepen opgesplitst. Beginners en Novice als eerste in de ochtend (hoewel het een lange ochtend was) en Open klasse in de namiddag. Op deze manier zou er een snellere rotatie tussen de proeven moeten zijn en dus minder wachttijd, wat beter is voor zowel de honden als de voorjagers. En het liet ook toe dat de ochtend deelnemers naar de proeven van de Open klasse konden kijken en omgekeerd (hoewel we vermoeden dat de Open deelnemers van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om wat uit te slapen en uitgebreid te ontbijten voor hun vertrek naar de WT). Niettegenstaande enkele opstroppingen bij bepaalde proeven was de wedstrijd afgelopen omstreeks 17:00. Na enkele obligate barrages volgde de prijsuitreiking rond 18:00. Het overheersende gevoel bij zowel deelnemers als organisatie is dat dit ‘experiment’ geslaagd is.

wt anzegem
Enkele WTP'ers in actie. Van links naar rechts: Olivier en Shift, John en Wizard, Hilde en Lucy.

Omdat onze club de wedstrijd organiseerde hebben natuurlijk heel wat WTP leden deelgenomen en in elke klasse hebben enkele zelfs een podiumplaats gehaald. Sabine Sintobin met Noodles een derde plaats bij de Beginners, Olivier Martens met Shift de eerste plaats in Novice en John Debersaques met Wizard, die trouwens aan zijn laatste working test seizoen bezig is, een tweede plaats in Open. Proficiat aan allen! De gedetailleerde uitslagen met scores per proef vind je hier.

wt anzegem
De prijsuitrijking die Sabine, Olivier en John heel blij heeft gemaakt.

Bart Augustijns heeft zich samen met zijn zoon Tom opnieuw ingezet om heel wat mooie foto’s te maken van onze working test. Ook al is hij zelf niet super tevreden met het resultaat, de omstandigheden waren immers niet ideaal (bos = donker en hoog gras = geen hond te zien), wij zijn dat wel. Daarom dank u Bart en Tom voor de inspanningen de dag zelf en nadien bij het selecteren en bijwerken van de vele foto’s die jullie ongetwijfeld genomen hebben. Het zijn mooie souvenirs. Het fotoalbum vind je door op onderstaande knop te drukken.

Wij kijken alvast uit naar de 16de editie van deze working test in de hoop opnieuw een superleuke en geslaagde dag te beleven.

Foto's WT Anzegem Resultaten WT Anzegem

Marco

Top

Een mooie lentewandeling te Beernem

 • 11 mei
 • 2017
deelnemers lentewandeling WTP
Iedereen enthousiast aan de start voor een mooie lentewandeling

Zonnige dag, die zondag 23 april. Er werd verzameld op de parking van Bulskampveld, Beernem. Zo’n 70 WTP-ers en hun vrienden/familie zagen het zitten. De Beernemse bossen zagen plots heel blond van al dat Golden retriever haar. Toegeven, de blondjes zijn nu eenmaal in de meerderheid!

Freddy Vandewalle was lijder/leider van de bende. Heerlijk genieten van zon en compagnie in één van de prachtigste streken van België. Propere verharde wandelpaden geschikt voor rolstoel en kinderwagens!

Na een goed half uur werd er halt gehouden. We kregen een blonde of bruine Doper = traktaat van de Leider = bier genoemd naar de wijk waar Freddy woont : Sint Jan. Danku Freddy! Ondertussen werden de calorieën aangevuld met snoepkes en wafel. De kleine mannen waren content.

De dapperen vertrokken voor de Grote Toer. Deze keer meer bosgebied. Honden konden zwemmen in de vijver. Retrieverkes doen niks liever. Ondertussen zaten de mensen van de kleine wandeling bij de hondenspeelweide.

Een uurke later werden de grote en kleine wandeling weer herenigd. Er werd nogmaals getrakteerd met dadels, snoepkes, vers fruit jenever en frisdrank. We blijven toch bourgondiërs.

En toen was het nog niet genoeg. 50 wandelaars hadden nog zin in stoverij of vol-au-vent met friet of vegetarische pasta met aperitiefke. De plakkers (deze die nog niet naar huis konden) kregen nog gezelschap van Wendy Van Wanten en Franske!!! Knap Madame én très sympa!

Het was een deugdoende wandeling met een super gezelschap in een prachtig, zonovergoten gebied. Allen (en vooral Freddy) hartelijk dank!!!! Dank ook aan M. Soete voor de fotografische herinneringen.

Foto's lentewandeling

Mieke

Top

Foto's van de WTP socialisatietest te bekijken

 • 17 mar
 • 2017
socialisatietest bij WTP
De honden blijven onverstoorbaar bij een voorbij fietsende Roel

Het was nat op zaterdag 4 maart. Die dag organiseerde Will to Please een socialisatietest op haar terrein in Ardooie. 32 deelnemende honden lieten zich niet kennen en doorstonden succesvol alle proeven onder toeziend oog van de keurmeesters.

Proficiat daarvoor. De resultaten vind je hier.

Myriam Coghe heeft die dag tussen de regendruppels door ook enkele foto's genomen en die zijn nu beschikbaar op Google foto's door op onderstaande knop te klikken. Dank u Myriam.

Foto's socialisatietest

Marco

Top

De WTP jachtcursus is gestart

 • 13 feb
 • 2017
wtp jachtcursus groep
Groepsfoto van bijna alle startende cursisten

58 WTP leden begonnen zondag 12 februari aan de eerste lesdag van de jachtcursus. De grootste groep sinds jaren. Goed om te zien dat er ook heel wat nieuwe mensen hun retriever willen opleiden om te doen waar ze genetisch voor bestemd zijn: het gericht zoeken en apporteren van geschoten klein wild. Sommige moesten zelfs meer dan 100km reizen om tot in Ardooie te geraken. Van motivatie gesproken! Hopelijk houdt iedereen dit ook vol.

wtp jachtcursus
Dorin en Myriam doen de administratie

Na de administratieve afhandeling werd iets na negen uur verzamelen geblazen op het terrein achter het clubhuis voor een groepsfoto. Onze fotograaf Frank had wat moeite om de grote groep samen op de foto te krijgen. Maar een goede lens samen met vakkundig meesterschap in ‘crowd control’ doen gelukkig wonderen.

Vervolgens ging iedereen naar zijn / haar trainingsgroep en trokken de diverse kolonnes, al dan niet carpoolend, in een indrukwekkende stoet naar hun respectievelijke locaties.

wtp jachtcursus
De Open klasse groep op post

Schrijver dezes ging als werper mee met de Open klasse groep. Met op die dag 7 deelnemers, de kleinste groep. De training vond plaats op een mooi terrein met veel hoog gras, ideaal om de neus en dus het zoekwerk te trainen.

Van al dat zoeken krijgen de voorjagers natuurlijk dorst en werd het tijd voor het traditionele ‘Open’ aperitiefmoment. Om 10:45 gaf Ray, discreet, het signaal dat het tijd was: “’T IS TIJD JONGENS!!!”. Geroutineerd nam iedereen zijn plaats in, gingen de honden liggen, werden de flessen geopend en de hapjes ‘ontdekseld’. Het was zo'n moment waarop je ook hoorngeschal en jachtliederen verwacht te horen. Zover kwam het echter niet. Het bleef bij gezellig keuvelen, slurpen en smikkelen.

wtp jachtcursus
Het traditionele aperitiefmoment bij Open

Na 20’ aperitieven vonden de honden het welletjes en werden de baasjes tot de orde geroepen. De training werd hervat en de laatste dummy’s gemarkeerd, gezocht en gelukkig ook gevonden.

Op naar het clubhuis voor het afsluiten van de eerste lesdag waar ook de andere groepen langzaam binnendruppelden. Tijd om bij een glas de eerste ervaringen uit te wisselen. Het is duidelijk dat de trein is vertrokken voor een 15 weken durende zondagse rit naar een hopelijk voldoening gevende en leerrijke bestemming.

Marco

Top

Het clubkampioenschap jacht

 • 4 feb
 • 2017
clubkampioenschap jacht
Novice en Open deelnemers aan de 'paardenweide'

Oh wat was het koud op zondag 29 januari. Een snedige wind zorgde voor een gevoelstemperatuur onder nul. Moeilijk te zien of de deelnemers bibberden van de kou of van de stress. We gaan uit van het eerste gezien de gemoedelijkheid toch primeerde.

27 leden in totaal hebben het beste van zichzelf gegeven. De keurmeesters Patsy Deheyder en Willy Geens hebben voor de 4 groepen (junior, initiatie, novice en open) vier mooie proeven uitgezet, waarvan enkele ook best pittig waren en voor enkele NC’s (non-classé oftewel een nul op één van de proeven) zorgden.

clubkampioenschap jacht
Ineke zet June in terwijl Myriam Milord in het oog houdt

Vóór de lunch werden 2 proeven uitgevoerd waarna iedereen zich naar het clublokaal repte om zich op te warmen en te genieten van een innerlijke mens versterkende vol-au-vent of stoofvlees, uiteraard met de obligate frietjes en groentjes. Dat deed duidelijk deugd en iedereen terug met … euh … enthousiasme de deur uit naar de volgende twee proeven.

clubkampioenschap jacht
Freddy en Karlo in actie aan locatie Claerhout

Twee uurtjes later zat het clubhuis alweer vol met langzaam ontdooiende WTP’ers voor de prijsuitreiking. Maar wacht … valt daar het woord barrage? Moeten we terug naar buiten? Inderdaad, in Open waren John Debersaques en Hilde Haerens erin geslaagd om evenveel punten te halen. Dus moest de klassieke ‘barrage marking’ uitsluitsel brengen voor de eerste plaats. Onder het toeziend oog van beide keurmeesters en een delegatie moedige supporters werd bij een beginnende schemering het pleit beslecht. John en Wizard presteerden beter dan Hilde en Lucy en mochten dus de grootste beker mee naar huis nemen. Proficiat!

Nu kon de definitieve prijsuitreiking volgen te beginnen met de Junior klasse. Met slechts 2 deelnemers waren ze zo goed als zeker om in de prijzen te vallen. Daar werd Chris Matton met 1 puntje verschil eerste en Jan Coucke dus tweede.

In de Initiatieklasse was er iets meer concurrentie met 9 deelnemers maar kregen 6 van hen een NC. Daardoor gingen de ereplaatsen naar de 3 overblijvende deelnemers. Ivo Biesbroeck werd 3de, Lieve Bonte 2de en een ongelooflijk goed presterende Luc Corthals afgetekend 1ste. Als je weet wat de man heeft meegemaakt en nog steeds, dan kunnen we niet anders dan respectvol ons petje afnemen. Chapeau en proficiat!

Bij Novice hetzelfde liedje als bij Initiatie. De podiumplaatsen werden verdeeld onder de 3 deelnemers van de 6 die geen NC hadden. Linda Schiff werd 3de, Myriam Coghe 2de en de eerste plaats was voor Geert Maelfait.

De Open klasse telde met 10 de meeste deelnemers. Daar waren slechts 2 NC’s. De eerste en tweede plaats kennen we al dankzij de barrage (respectievelijk John Debersaques en Hilde Haerens). De 3de plaats was voor Freddy Quackelbeen.

Dank aan iedereen die heeft deelgenomen en proficiat aan de winnaars. Ook een dikke merci aan alle helpers die in de kou onze keurmeesters hebben bijgestaan en zo vakkundig mogelijk de dummy’s hebben gegooid. Alsook aan de medewerkers binnen die iedereen van de nodige opwarmende, dorstlessende en voor sommige, niet genoeg van de kou krijgende die-hards, verfrissende drank hebben gezorgd. En finaal ook dank aan Patsy en Willy die ons een mooi en uitdagend clubkampioenschap hebben bezorgd.

De gedetailleerde resultaten met de punten per proef vind je bij de resultaten onder ‘jacht’. Er is ook een video waarin enkele van de winnaars het beste van zichzelf geven te bekijken op het WTP Youtube kanaal.

Marco

Top
b